Etusivulle                             LÄTÄSENO


Lätäseno on Tornio-Muoniojoen suurin sivujoki. Se saa alkuunsa käsivarresta Rommaenon ja Poroenon yhtymäkohdasta ja päättyy Markkinan nimisen kylän kohdalle muuttuen Könkämäenoksi. Maalareiden Kalakerho on käynyt joella useana kesänä, vaikka kulkeminen joelle ei ole niitä helpoimpia. Joki on kuitenkin maineensa veroinen ja saaliiksi sieltä saadaan lohia, taimenia, siikaa, harjusta, ahventa ja haukea. Mistään pikkukaloista ei ole kyse, sillä joen lohiennätys on yli 24 kiloa ja yli kilon painoiset harjukset ja ahvenetkin ovat melko normaalia saalista. Itse menemme Lätäsenolle aina ison ennätysharjuksen ja lohen toivossa. Oma ennätysharjuksemme joelta painoi 1,640 kg.

Kalastettavaa aluetta on useita kymmeniä kilometrejä ja joki on leveimmillään liki sata metriä leveä ja syvyyttäkin löytyy enimmillään yli kymmenen metriä. Varsinaiset kalapaikat on esitelty alla olevassa kartassa.

Lätäsenolle pääsee monella eri tavalla. Suosituin tapa on ajaa E8 tieltä kääntyen Saitsijärvelle, josta kävelymatkaa joelle tulee reitin valinnasta riippuen noin 8 kilometriä. Toinen yhtä suosittu reitti on ajaa Kalkkoaivin tietä autiotuvalle asti ja siitä kävellä joen rantaan noin 6 kilometriä. Maastoautolla pääsee kuivana kesänä vieläkin lähemmäs samaa tietä jatkaen. Yksi vaihtoehto on järjestää venekyyti Markkinan kylästä, joka vie vaivattomasti jokea yli 15 kilometriä Vähäkurkkioon. Venekyydistä löytyy opastekyltti Markkinan kylältä. Viimeinen keino päästä jokirantaan on lento joko helikopterilla tai lentokoneella joen yläosiin, jossa saa kalastaa rauhassa muilta. Meno-paluun hinta on 600-800 euron tietämissä ja enimmillään helikopteriin mahtuu 4 kalastajaa.
Lentokyytiä voi kysellä:
Polar-Lento
Heliflite

Majoitusta on tarjolla mukaan otetussa teltassa tai autiotuvilla. Hirvasvuopiossa on 6 hengen autiotupa ja alavirran puolella Villin Pohjolan vuokrakämppä. Pingiskoskella on pieni 4 hengen autiotupa ja Isokurkkiolla kamiinalla varustettu isompi autiotupa. Lisäksi joen varrella on pari laavua, joissa on yleensä polttopuita valmiina.

Kalastusluvat:
Lätäsenolle tulee ostaa Villin Pohjolan Lätäsenon kalastuslupa (1550). Luvan voit ostaa sen netistä etukäteen Villin Pohjolan sivuilta tai useista käsivarren majoituspaikoista. Vuorokausilupa vuonna 2010 maksaa 13 € ja viikko 45 €.

Ottivieheet:
Suosituin perho väri on musta. Harjukselle kelpaavat buzzer tyyppiset perhot sekä pintaperhoista Klinkhämer. Siialle erittäin pienet (koukkukoko 16-22) pupat ja koskikorennot. Lohelle pienet uppobomberit ja taimenelle päiväkorentojen jäljitelmät nymfeinä ja pintaperhoina. 

Mikko Huuskon ottamia kuvia Lätäsenolta elokuussa 2009 (vesi normaalia matalammalla):

Isokurkkion kuohuja


Isokurkkio


Isokurkkion niska


Isokurkkion autiotupa


Vähäkurkkion alaosa


Vähäkurkkio


Pahtakosken niska


Saarijakso Isokurkkion alaosassa

KARTTA
Kuvan kartta on tehty vuosien saatossa olevien muistiinpanojen pohjalta,
apuna on käytetty 1:40000 maastokarttaa. Mikäli huomaat puutteita tai
muuttuneita tietoja, niin otamme palautteen vastaan kiitoksella vaikkapa
pääsivun vieraskirjan välityksellä. "Klikkaa" karttaa suuremmaksi.